Jogurt, maliny, płatki owsiane... i whisky?Kto by pomyślał, że te składniki mogą stworzyć lekki i pyszny deser?
Cranachan to jeden z najbardziej popularnych deserów w Szkocji, znany od wieków. Choć jego dokładne pochodzenie nie jest do końca jasne, wiadomo, że tradycyjnie serwowano go podczas specjalnych okazji, takich jak wesela i festiwale. Cieszył się również dużą popularnością wśród żołnierzy i myśliwych, którzy traktowali go jako pożywną i energetyzującą przekąskę. W oryginalnym, tradycyjnym przepisie zamiast jogurtu używano gęstej śmietany, ale dziś prezentujemy Wam naszą lżejszą wersję tego klasycznego przysmaku.
Składniki:
Szklanka płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
Jogurt naturalny (opcjonalnie bez laktozy)
Dwie szklanki świeżych malin
Dwie łyżki miodu
Dwie łyżki Whiskey
Garść prażonych migdałów
Przygotowanie:
Prażenie płatków owsianych Zacznij od uprażenia płatków owsianych na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 170°C, aż nabiorą złocistego koloru i zaczną wydzielać orzechowy aromat. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie masy jogurtowejW misce połącz jogurt, miód oraz whisky, delikatnie mieszając, aż składniki się dokładnie połączą. Po ostygnięciu płatków dodaj je do jogurtu i odstaw na bok.
Przygotowanie purée malinowegoZmiksuj maliny na gładką masę, tworząc malinowe purée. Możesz również delikatnie rozgnieść je widelcem, aby pozostawić większe kawałki owoców.
Warstwowanie W pucharkach układaj deser warstwami: na dno dodaj kilka łyżek malinowego purée, następnie porcję jogurtu z płatkami. Powtarzaj, aż wypełnisz pucharki. Ostatnią warstwą powinna być masa jogurtowa.
DekoracjaNa wierzchu posyp resztą uprażonych płatków owsianych i prażonymi migdałami. Dla dodatkowego efektu udekoruj deser kilkoma świeżymi malinami.
I gotowe! Smacznego!
Po więcej zapraszamy na naszą rolkę na Instagramie.
Comments